Съболезнователен адрес по повод кончината на акад. Александър Петров

Академичният състав на Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН изказва най-искрените си съболезнования по повод загубата на акад. Александър Петров.

Акад. Петров, с огромната си ерудиция и опит, активно участваше в академичната дейност на нашия институт. Беше дългогодишен член на Научния съвет на Института, взимаше участие в редица конкурси за израстване на академичния ни състав, споделяше с огромен ентусиазъм придобитите си знания и умения чрез изнасянето на тематични лекции и подкрепяше редица съвместни проекти между двете звена.

Неговата дългогодишна научноизследователска дейност в областта на физиката на живата материя формулира учението за биофлексоелектричеството и въведе еластичността и флексоелектричеството на биологичните мембрани посредством теорията на обобщената молекулна асиметрия. Тези трудове представляват безценен дар в академичната история на България в областта на биомембраните и получават значимо признание в националната и международната научна общност.

Акад. Петров ни удивляваше и с неговата огромна дипломатичност, всеотдайност, неуморност и справедливост.
Прекланяме се пред паметта му, за да отдадем своята огромна признателност на неуморния му академичен дух и вдъхновяваща човечност!

Академичен състав на
Института по биофизика и биомедицинско инженерство – БАН

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.