Млад учен от ИБФБМИ-БАН с награда от IV Национален конгрес по физически науки

От 7-ми до 9-ти октомври 2024 година се състоя IV Национален конгрес по физически науки. Събитието бе организирано от Съюза на физиците в България и се проведе в Интер Експо Център, София. Конгресът представи обзорен преглед на най-актуалните научните изследвания в областта на физическите науки и на впечатляващите иновации в индустрията. Общо 180 учени взеха участие и представиха своите впечатляващи трудове с 115 доклада и 65 постера.

В научното мероприятие взеха участие и учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, които представиха своите научни резултати в Секция 8 „Физикохимия и физика на живата материя“, ръководена от проф. Галя Станева (ИБФБМИ) и проф. Виктория Виткова (ИФТТ). Участниците от ИБФБМИ докладваха изследвания по актуални научни теми, свързани със съвременната биомедицина, биофизика и молекулно моделиране.

Даяна Бенкова бе удостоена с грамота за отлично представен доклад на млад учен. Тя е докторант по Биофизика съм Секция „Липид-белтъчни взаимодействия“. Даяна Бенкова представи доклад на тема „Хитозан-базирани наноматериали: Взаимодействие с биомиметични мембрани“, предоставящ фундаментално изследване на ново поколение наноносители с оптимална биосъвместимост. Изследването се фокусира върху ключови характеристики на тези наноматериали с потенциални приложения в нанобиомедицината.

http://biomed.bas.bg/bg/wp-content/uploads/2024/10/Dayana-Benkova-IV-National-Congress-on-Physical-Sciences.jpg
http://biomed.bas.bg/bg/wp-content/uploads/2024/10/Dayana-Benkova-award-2024-10.jpg

Публикувано в Млади учени, Новини, Отличия. Постоянна връзка.