Чл.-кор. проф. Илза Пъжева с Орден за заслуги към Федерална република Германия

Чл.-кор. Илза Пъжева с Ордена за заслуги на ФРГ, 9 юли 2020 г. Снимка: bas.bg

Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство – БАН с удоволствие съобщава, че на 9 юли 2020 г. Негово превъзходителство посланикът на Федерална република Германия Кристоф Айхорн удостои нашата колега чл.-кор. проф. Илза Пъжева с Орден за заслуги към Федерална република Германия („Das Verdienstkreuz am Bande“). Освен ръководител на секция “QSAR и молекулно моделиране” в ИБФБМИ, чл.-кор. Пъжева е член на Управителния съвет на БАН и секретар на Събранието на академиците и член-кореспондентите, почетен член на Хумболтовия съюз в България и негов бивш председател в периода 2015–2019 година.

Церемонията по връчване в резиденцията на Н.пр. Кристоф Айхорн, 9 юли 2020 г. Снимка: humboldtunion-bulgaria.org

На официалната церемония по връчването на отличието присъстваха Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, заместник-председателят чл.-кор. Васил Николов, председателят на ХСБ проф. Лора Тасева и други представители на ръководството на Хумболтовия съюз. От германска страна участваха още ръководителят на отдели „Наука“ и „Преводи“ г-н Йорг Шенк и г-жа Мила Илиева от отдел „Култура“.

Високото държавно отличие на ФРГ се връчва на чл.-кор. Пъжева за дългогодишните ѝ приноси към развитието на германско-българските научни контакти. В своето благодарствено слово тя изтъкна, че приема ордена не само като лична чест, но и като жест на признание за ролята на хумболтианците в научния и културен обмен между двете държави.


Вижте също:

Публикувано в Международно сътрудничество, Новини, Отличия. Постоянна връзка.