Проф. дбн. Диана Петкова от ИБФБМИ-БАН е удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен

ИБФБМИ има удоволствието да съобщи, че проф. дбн Диана Петкова беше удостоена от държавния глава Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен. Проф. Петкова, дългогодишен член на научния колектив на Института и Председател на Съюза на учените в България, има особено значим принос за развитието на областите биохимия и биофизика, а нейните открития дават на медицината механизма за лечение на заболявания като инсулт и инфаркт.


Снимка: Георги Димитров, dariknews.bg

На тържествена церемония, която се състоя на 15.02.2023 г. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и почетен знак на държавния глава изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината.
„В навечерието на националния празник на България за мен е чест и привилегия да връча висши държавни награди отличия на шестима заслужили българи, които се радват на високо обществено признание и уважение. С труда си те допринасят за благото на хората в страната ни и на нашите общности зад граница и продължават да издигат реномето ни в международен план“, заяви президентът Румен Радев и отбеляза:
„Като българин съм горд с вашите постижения, които прославят страната ни далеч извън нашите предели и продължават да вдъхновяват много млади хора. Вярвам, че вашата отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи и духовно богати млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример да се следва и от вашите достойни и многобройни последователи“.
През ноември 2022 г. проф. Диана Петкова бе отличена и с Почетния знак на Президента.



Снимки от церемонията: Прессекретариат на президентството, 15.02.2023 г.



Снимки: ИБФБМИ-БАН

Публикувано в Новини, Отличия. Постоянна връзка.