Проф. дбн. Диана Петкова е удостоена с Почетния знак на президента

ИБФБМИ има удоволствието да съобщи, че проф. дбн. Диана Петкова беше удостоена от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за значимите й заслуги към образованието и науката и за цялостен принос за развитието на науката и Съюза на учените в България.

В приветствието си държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната сила и професионализъм на отличените и за техния респектиращ пример. „Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода, това неминуемо печели заслужено признание“, посочи Румен Радев.

Проф. Диана Петкова изказа признателност за оказаната чест и отбеляза, че ще продължи да работи в тази насока – да прославяме науката и културата на България.

На церемонията, която се състоя в Гербовата зала на Президенството, присъства и заместник-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров.

Основните научни постижения на проф. Диана Петкова са в областта на биохимията и биофизиката на клетъчните мембрани. Изледванията в тази област са помогнали за изясняване на молекулния механизъм на редица социално значими заболявания като повишена холестеролемия, инсулти и внезапни инфаркти. Създадените при нейните изследвания липидни наночастици могат да се използват за целенасочено натрупване на специфични терапевтици за лечения на някои трудно лечими белодробни заболявания.

Повече за проф. Диана Петкова вижте тук.


Снимки от събитието:
Новината на сайта на БАН: Почетен знак на президента за проф. Диана Петкова
Новината на сайта на Президентството: Румен Радев: Всеотдайността, волята и куража в името на общото благо неминуемо заслужават признание

Публикувано в Новини, Отличия. Постоянна връзка.