Проф. Илза Пъжева беше избрана за академик на БАН

На 25 септември Събранието на академиците на Българската академия на науките избра нови академици в областта на биологическите, хуманитарните и обществените, аграрните и лесовъдните науки и изкуствата и изкуствознанието. Сред избраните, в област „Биологически науки“ е нашата колега от Института по биофизика и биомедицинско инженерство чл.-кор. дбн Илза Пъжева.

Илза Пъжева е родена през 1953 г. Завършила е висше образование в Московския химико-технологичен университет „Д. И. Менделеев“ със специалност Химия и кибернетика. През 1981 г. постъпва в БАН, където е последователно редовен докторант, асистент, главен асистент, доцент и професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство (ИБФБМИ). Притежава научните степени „Доктор“ (1989) и „Доктор на науките“ (2008) в областта на биологическите науки. През м. януари 2015 г. е избрана за член-кореспондент на БАН в областта на биологическите науки.

Основните научни постижения на проф. Пъжева са в областта на биоинформатиката и QSAR моделирането. Тя създава световно известна школа за in silico изследване на взаимодействието на протеини, асоциирани с различни болести при човека с техните лиганди.

Проф. Пъжева има богат международен опит като учен със значителна публикационна, проектна, експертна и преподавателска активност у нас и в чужбина. Също така има разностранна управленска, организационна и експертна дейност. Била e председател на Общо събрание на учените на ЦЛБМИ-БАН, както и член на Научните съвети на ЦЛБМИ-БАН и ИБФБМИ-БАН, на Научно-експертния съвет на СофияТехПарк и на Управителния съвет на БАН (до 2021), създател и почетен ръководител на секция „QSAR и молекулно моделиране“ в ИБФБМИ. Понастоящем е асоцииран учен на ИБФБМИ-БАН. Член е на Консултативния научен съвет на Консорциум “Discoverer” към мрежата EuroHPC. Тя е първият български учен, избран за посланик на фондация „Александър фон Хумболт“, понастоящем е почетен председател на Хумболтовия съюз в България. Член е на Изпълнителния съвет на ФНИ. Секретар е на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) и е член на редакционната колегия на Списание на БАН.

Носител е на награди, сред които: награда за високи научни постижения на учени над 35 г. на СУБ за 2011; през 2020 г. за приноса ѝ в развитието на българо-германските научни отношения е удостоена с най-високата държавна награда на ФР Германия за чужденци – Орден за заслуги към Федерална република Германия; през 2023 г. е наградена с орден „Марин Дринов“ на лента на БАН, а през 2024 г. Президентът на Р България издава указ, с който я награждава с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I ст. за големи заслуги в областта на науката.

ИБФБМИ поздравява акад. Пъжева и й пожелава нестихващ стремеж към нови научни върхове и творческо дълголетие!

Вижте новината за избора на сайта на БАН тук

Публикувано в Новини, Отличия. Постоянна връзка.