Учен от ИБФБМИ избран за академик на БАН


На 26 октомври Събранието на академиците на Българската академия на науките избра нови академици в областта на биологическите и инженерни науки. Сред избраните в област “Инженерни науки” е нашият колега от Института по биофизика и биомедицинско инженерство, ръководителят на секция “Биоинформатика и математическо моделиране” проф. дмн дтн Красимир Атанасов.

Академик Красимир Атанасов e роден през 1954 г. През 1978 г. завършва Факултета по математика и физика на Софийския университет, през 1986 г. защитава докторска дисертация (кандидат на математическите науки). Той е един от малкото учени в България със защитени две големи докторски дисертации – в областта на техническите науки, шифър 02.21.04 “Компютърни системи и мрежи” (1997 г.) и в областта на математическите науки, шифър 01.01.12 “Информатика” (2000 г.).

От 1994 г. Красимир Атанасов работи в Централната лаборатория по биомедицинско инженерство, където е научен секретар (1994-2007) и през 2007 г. поема ръководството на секция “Биомедицинска информатика”. След сливането на ЦЛБМИ-БАН с Института по биофизика в новия Институт по биофизика и биомедицинско инженерство през юли 2010 г., ръководи секция “Биоинформатика и математическо моделиране”, а от април 2019 г. е председател на Научния съвет на ИБФБМИ-БАН.

През 2012 г. Атанасов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в отделение “Инженерни науки”. През ноември 2020 г. е отличен с Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН. Сред другите национални отличия са и Награда “Питагор” на МОМН за утвърден учен в техническите науки през 2013 г.

Международно признание Красимир Атанасов получава с избирането си за почетен член на Международната асоциация по размити системи (Fellow of the International Fuzzy Systems Association) през 2013 г., с удостояването за старши член на Международното общество на инженерите IEEE (IEEE Senior Member) през 2018 г. и с медал на Института по системни изследвания на Полската академия на науките през 2019 г.

През декември 2020 г. в публикация на учени от Станфордския университет е направена класация на първите два процента водещи учени в света – около 160 хиляди учени от всички държави, представители на 22 научни области и 176 подобласти. Сред около 50 учени от България, 25 от които учени от БАН, Красимир Атанасов оглавява класацията на българските учени в класацията.

Научните приноси на Красимир Атанасов са свързани основно с въвеждането на понятията интуиционистки размити множества (1983 г.) и обобщени мрежи (1984 г.), които са обобщения, съответно, на понятията размити множества и мрежи на Петри. Наред с дефинирането в теоретичен план на тези два математически формализма за вземане на решения в условия на неопределеност и описание и моделиране на паралелни процеси, Атанасов работи по приложенията им в области като изкуствен интелект, медицина, транспорт, икономика, телекомуникации, теория на системите, медицината и други. Сред научните му интереси е и теорията на числата, където приносите му включват различни обобщения на редицата на Фибоначи, изследване на свойствата на аритметични функции, формулировката и решаването на екстремални и комбинаторни проблеми.


Публикувано в Новини, Отличия. Постоянна връзка.