Високо международно научно ниво на втория International Symposium on Bioinformatics and Biomedicine (BioInfoMed’2022)

26 научни доклада, 13 постера, 6 поканени лектори – изявени учени от различни страни по света, и над 120 участници, в т.ч. голям брой млади учени. Това е накратко
равносметката от провелия се в периода 5-7 октомври 2022 г. в Бургас втори в България International Symposium on Bioinformatics and Biomedicine (BioInfoMed’2022).

Основни организатори на форума бяха:

  • Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – представен от проф. д-р Сотир
    Сотиров,  Зам.-ректор по международна дейност и следдипломна квалификация
  • Институт по биофизика и биомедицинско инженерство – БАН – представен от проф. д-р Таня Пенчева, Директор
  • УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ“ – представена от акад. проф. Чавдар Славов, дмн
  • Съюз на учените в България, секция “Информатика“ и секция “Биомедицинско инженерство“ – представен от проф. дбн Диана Петкова

С голяма благодарност организаторите на Симпозиума се отнасят към безрезервната
подкрепа от страна на Община Бургас, която предостави уникалната възможност
мероприятието да се проведе в модерния конферентен център “Морска гара” в Бургас.

Организаторите благодарят и на “Топ Хоспитал Сървис АД“ и “Фрапорт Туин Стар“ за финансовата подкрепа на събитието. Симпозиумът BioInfoMed’2022 се проведе в хибриден присъствено-онлайн модел с организация на високо научно ниво, с присъствено участие на 2-ма от поканените лектори и учените от България, както и с онлайн презентации на останалите 4-ма поканени лектори.

Симпозиумът бе посетен от Министъра на здравеопазването, д-р Асен Меджедиев, който поздрави организаторите и участниците за техния безценен труд и ги мотивира да продължат да работят в областта на биомедицината и здравеопазването с цел всички заедно да се стремим да повишаваме ефективността на диагностиката, лечението и обслужването на пациенти със социално-значими заболявания.

Безспорният успех на BioInfoMed’2022 се дължи основно на големия брой качествени разработки от областите на биомедицината, хуманната медицина, здравеопазването, биоинформатиката, изкуствения интелект и математическото моделиране, представени за участие от българската и международната научна общност. Големият брой подадени резюмета на научни изследвания (над 50) позволиха на програмния комитет на Симпозиума да бъде критичен и да допусне до представяне само най-значимите научни разработки. В трите дни на Симпозиума бяха обособени пет сесии, посветени на устни (4) и постерни представяния (1) по следните научни направления:

  • Изкуствен интелект в биомедицината и здравеопазването
  • Вземане на решения в биомедицината и здравеопазването
  • Биоинформатика и изчислителна биология
  • Математическо моделиране в биомедицината и здравеопазването
  • Биомедицински подходи и приложения

Сборникът с абстрактите може да бъде изтеглен през сайта на Симпозиума:  https://bioinfomed.org/book-of-abstracts/.

Една от най-силните страни на симпозиума е представянето на научни разработки от учени от общо 14 държави – Австралия, Обединено кралство, Франция, Нова Зеландия, Белгия, Мексико, Полша, Турция, Китай, Норвегия, Чехия, Индия, Швейцария и България.

Поканените лектори, водещи учени в областта на симпозиума, представиха пред
участниците научни изследвания на изключително високо ниво:

  • Prof. Maia Angelova – School of IT at the Deakin Melbourne Burwood Campus,
    Australia
  • Prof. Krasimira Tsaneva-Atanasova – College of Engineering, Mathematics and
    Physical Sciences, University of Exeter, United Kingdom
  • Dr. Maria A. Miteva – Centre national de la recherche scientifique, INSERM, France
  • Prof. Nikola Kasabov, University of Auckland, Auckland, New Zealand
  • Prof. Guy de Tré, Ghent University, Ghent, Belgium
  • Prof. Oscar Castillo – Tijuana Institute of Technology, Tijuana, Mexico

Четирима от поканените лектори са наши колеги-българи – проф. Красимира Цанева-Атанасова, проф. Мария Митева, проф. Мая Ангелова и проф. Никола Касабов, които са изградили впечатляващи научни кариери и в чужбина, съответно в областите на математическото моделиране и изкуствения интелект за целите на персонализираната медицина, компютърно-подпомогнатия лекарствен дизайн и машинното обучение. Изключително голяма чест за нас беше присъствието на живо на проф. Красимира Цанева-Атанасова от Ексетърски университет, Англия, и на Prof. Guy de Tré от Университета на Гент, Белгия, които имаха възможността да изнесат своите лекции пред пълната със слушатели зала.

Специална сесия бе посветена на младите учени, участвали в Симпозиума, с водещ
лектор на сесията докторант Деяна Иванова от Women & Children’s Health Department, King’s College, Лондон, Англия.

По инициатива на Програмния и Организационния комитет, със сертификати за
отлично представяне и награда бяха отличени учени в следните три категории:

  • Най-добра постерна презентация – Златка Чолакова от Департамента по урология при УМБАЛ, Бургас, представи научно изследване на тема “3D
    Technologies in Urological Practice. Application of Software for 3D Processing in Urological Practice” с автори Zlatka Cholakova, Nikolay Mirinchev.
  • Най-добра устна презентация – Иван Торлаков от Университета “Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас, представи научно изследване на тема “Parallel
    Technique on Bidirectional Associative Memory Cohen–Grossberg Neural Network” с автори Gani Stamov, Stanislav Simeonov, Ivan Torlakov, Marina Yaneva.
  • Най-добро представяне на млад учен – Тодор Петков от Университета “Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас, представи научно изследване на тема “Emotion Recognition Using a Convolutional Neural Network” с автори Todor Petkov, Aleks Titanyan, Veselina Bureva, Stanislav Popov.





Публикувано в Новини, Събития на ИБФБМИ. Постоянна връзка.