Сфинголипидите: от формирането на мембранни домени до значението им за развитието на болестта на Алцхаймер

На 12 юни 2019 г., 14 часа, в Заседателната зала на бл. 21, проф. Галя Станева, ръководител на лаборатория „Биомиметични мембрани“, секция „Електроиндуцирани и адхезивни свойства“ ще изнесе научен семинар на тема „Сфинголипидите: от формирането на мембранни домени до значението им за развитието на болестта на Алцхаймер“.

Темата е от изключително значение, поради все по-бързо нарастващия брой на болни от Алцхаймер, което е свързано с увеличаване на икономическите тежести върху обществото, а оттам и необходимостта от изучаването на множеството механизми, включени в патогенезата на това заболяване. В презентацията си проф. Станева ще дискутира хипотезата, че патологична промяна в липидното съдържание и формирането на домени в мембраните лежат в основата на анормалната олигомеризация на амилоид-бета пептида (Аβ).

Лабораторията „Биомиметични мембрани“ е пионер в изследванията на мембранните домени от вида „рафт“, а настоящото изследване е основано на дългогодишно научно сътрудничество с Университета „Дени Дидро“, Париж, и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ ФНИ по двустранен проект България-Франция № ДНТС/Франция/01-4 и проект № ДН 18/15.

Семинарът е в рамките на програмата от събития, с които ИБФБМИ–БАН отбелязва 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Публикувано в Новини, Публични лекции. Постоянна връзка.